10-11-2017

Ben je met je auto betrokken geraakt bij een aanrijding / ongeval, neem dan altijd contact op met je adviseur of verzekeringsmaatschappij. Ben je All-risk verzekerd, dan heb je recht op dekking bij een Total loss situatie, bij de dekking Beperkt Casco is dit afhankelijk van de toedracht van de schade. Maar wat houdt Total Loss eigenlijk in en wat betekent dat voor jou bij een schade?

Total loss

Laten we eerst eens beginnen met het uitleggen wat deze term eigenlijk betekent. Want vaak wordt gedacht dat een voertuig dan niet meer te repareren is, maar dit is niet altijd juist. Er zijn namelijk twee soorten total loss en die ga ik hieronder voor je uiteenzetten, er is namelijk wel een groot verschil tussen deze twee. Je hebt Technisch total loss en Economisch total loss.

Technisch total loss
Dit is de eerste variant en dit is inderdaad de variant waarbij het voertuig niet meer kan worden gerepareerd. Het voertuig is zodanig beschadigd dat reparatie niet meer mogelijk is. Technisch total loss kan worden veroorzaakt door evenementen als brand, hagel, storm of een aanrijding.

 

Bij een WA+Beperkt Casco dekking is schade door de eerste drie oorzaken gedekt. Schade door een aanrijding of vandalisme is niet gedekt. Deze schade is wel gedekt bij de dekking WA+Casco, vaak ook Allrisk genoemd.

 

Er is nog een reden waarom een auto technisch total loss verklaard kan worden. Dit is het geval bij oudere auto’s. Wanneer deze niet langer worden geproduceerd en noodzakelijke onderdelen niet meer te vinden zijn, dan kan zo’n voertuig ook niet meer worden gerepareerd bij schade.

Economisch total loss
Dit is de tweede variant, waarbij het voertuig nog wel kan worden gemaakt, maar dat de kosten van de reparatie hoger zijn dan de waarde je auto (lees: waarde voor de schade).

Dan spreken we dus van Economisch total loss.

 

Ook hier gelden weer dezelfde schadeoorzaken zoals brand, hagel, storm en aanrijding als bij de eerste variant en ook de dekkingen zijn hetzelfde.

Bij een WA+Beperkt Casco dekking is schade door de eerste drie oorzaken gedekt. Schade door een aanrijding of vandalisme is niet gedekt. Deze schade is wel gedekt bij de dekking WA+Casco, vaak ook Allrisk genoemd.

 

Voertuig behouden

Ook als het voertuig total loss is verklaard willen mensen soms het voertuig behouden. Omdat er bijvoorbeeld een bepaalde sentimentele waarde aan de auto zit of dat een zelfde merk en type moeilijk te vinden zijn. Mag dit altijd? Nee. Bij Technisch total loss moet het voertuig worden opgehaald door een erkend sloopbedrijf. Behouden van het voertuig is niet toegestaan, omdat dat voertuig niet meer op de weg mag komen. Dit is anders bij Economisch total loss. De staat van het voertuig kan dan wel weer zodanig worden hersteld dat het voertuig de weg op kant. Hier behoud van het voertuig dus wel toegestaan.
 

Waarde van je voertuig

Indien na een schade je auto total loss wordt verklaard en er is dekking, dan zal er door de verzekeringsmaatschappij een expert worden ingeschakeld om de waarde van je auto vast te stellen. Er worden hierbij een aantal termen gehanteerd zoals nieuwwaarde, dagwaarde, restwaarde.

Nieuwwaarde
Bij de dekking WA+Casco (oftewel Allrisk) kan sprake zijn van een nieuwwaarderegeling. Met nieuwwaarde wordt bedoeld het bedrag dat nodig is om een vergelijkbare auto nieuw aan te schaffen. De nieuwwaarderegeling geldt vaak voor jonge auto’s tot 1 jaar oud, maar er zijn ook nieuwwaarderegelingen voor auto’s tot 2 of 3 jaar oud.

Bij een total loss schade keert de verzekeringsmaatschappij dan de nieuwwaarde uit, waardoor je een volledig nieuwe auto kunt terugkopen.

 

Dagwaarde
Voor deze waarde zijn ook andere gangbare termijn, zoals “marktwaarde” of “vervangingswaarde”. Hiermee wordt bedoeld de waarde van je auto wanneer je deze nu zou verkopen. Naarmate de auto ouder wordt, daalt deze waarde uiteraard. Deze waarde is gedeeltelijk ook afhankelijk van interpretatie.

 

Restwaarde
De laatste term is “restwaarde”. Dit is de waarde van je voertuig na het schade-evenement. Deze waarde wordt onder andere gebruikt om te bepalen of herstel van je voertuig nog economisch verantwoord is. Is dit niet het geval, dan spreken we van Economisch total loss.

 

Autoverzekering online afsluiten
Ik hoop dat je middels deze blog wat meer duidelijk is geworden over wat total loss inhoudt en welke waardes er van toepassing kunnen zijn. Wil je zelf je autoverzekering vergelijken? Dat kan, klik dan hier.